• 09.05.2024 18:16

Для одного з лідерів збірної України – болгарське громадянство

Український борець греко-римського стилю Семен Новіков перебуває в процесі зміни громадянства

Про це в інтерв’ю «Суспільному Спорт» повідомив старший тренер збірної України Володимир Шацьких

24-річний харків’янин є одним із найтитулованіших українських борців нинішнього складу збірної. 2020-го року він став чемпіоном Європи у ваговій категорії до 87 кг. А впродовж 2-ох попередніх років вигравав золото молодіжної світової першості.

Проте минулого року з’явилася інформація, що Новіков готується до зміни громадянства. Сам спортсмен тоді розповідав, що на той момент не мав іншого громадянства, крім українського. Проте додав, що готовий розглянути такий сценарій у разі появи відповідних пропозицій.

Та за словами Шацьких, станом на вересень 2022 року Новіков перебуває в процесі переходу до збірної Болгарії. Проте в українській федерації боротьби поки не надають згоди на його трансфер до іншої команди.

«Вчинок, який він зробив, нехай залишається на його совісті, – наголосив Володимир Шацьких. – Збірна України та держава в особі міністра спорту Вадима Гутцайта, президента НОК Сергія Бубки, керівництва нашої федерації та і я особисто зробили все для того, щоби він залишився в Україні. Йому надали все необхідне. Усі його потреби задовольняли: фінансові, житлові. Це його рішення, його вибір. Може, воно й на краще, що він переїхав виступати за Болгарію. Якщо людина так легко змінює громадянство, то щось з ним не так».

Новіков став дворазовим чемпіоном світу U-23, чемпіоном Європи завдяки відмові Беленюка. Йому надали можливість представляти Україну, і потім після перемоги відмовлятися від громадянства – дуже дивне рішення.

Нагадаємо, що у ваговій категорії Семена Новікова в Токіо олімпійське золото виборов Жан Беленюк.

5
Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*