• 15.05.2024 03:54

Як Циганик привів Луческу в “Динамо”

Ігор Суркіс розповів, як виникла ідея запросити Луческу, і як її реалізували.

Все розпочалося два-три роки тому, коли журналіст Ігор Циганик сказав Суркісу, що Луческу в захваті від молоді “Динамо”.

“Він сказав, що з цією молоддю потрібно вміти працювати, – пригадує Ігор Суркіс. – Мірча не говорив про те, що він хотів би очолити “Динамо” чи не хотів. Але коли такий тренер, який підготував дуже багато молодих гравців у “Шахтарі” і у Туреччині, каже таке, у мене це викликає оптимізм.

Циганик тоді сказав: “З усіх, хто найкраще може попрацювати з молоддю, я б порекомендував вам Луческу”. Тоді я пропустив це повз вуха. Потім у нас відбулася ще одна якась розмова. Циганик сказав, що легко може влаштувати переговори з Мірчею. У нього був його телефон, а Луческу вже не працював у збірній Туреччини. Я запитав Циганика про те, а як він взагалі собі це уявляє? Людина 12 років відпрацювала в “Шахтарі”. Як це буде сприйнято? Циганик сказав, що нормально – приходить професійний тренер, працює. Якщо він дасть результат, то як це повинно бути сприйнято? У футболі головне результат. Цьому мене навчив Лобановський. Якщо гра погана, дивись на табло. Гра забувається, а результат залишається. Ми тоді з Цигаником і моїм братом сиділи в кабінеті та посміялися. Ніяк на це не відреагували.

Потім настав момент, коли ми могли не зайняти друге місце в чемпіонаті. Прийняли рішення про зміну головного тренера. У той час це викликало величезну складність. Виїхати нікуди не можна, розпочався ковід. Тоді я повернувся до ідеї запросити тренера, який в цьому житті чогось досягав. Не тільки в “Шахтарі”, а й в Європі. Це мудра людина, яка ніколи мене не ображала. Хочу на цьому наголосити. Коли Мірча кидав шапку з криком: “Браво, Федераціє!”, він таким чином висловлював підтримку своїй команді. Те ж саме ми побачили в матчі з “Колосом”, коли він вибіг на поле. Це манера поведінки професіонала. І не має значення, де він працює. Луческу ніколи не ображав наших уболівальників. Єдиний раз він статистично неправильно щось сказав про Лобановського. Але Мірча мав сміливість попросити вибачення та сказати, що він думав, що рейтинги нараховують якось інакше. Луческу сказав про це вголос і тут же попросив вибачення. У його віці для цього потрібно мати сміливість. Тому у нього є успіхи. Він може припуститися помилки та визнати її. Але в цьому сезоні у нього не було жодної помилки”.

0
Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*