• 08.05.2024 10:42

«Зможемо вийти в єврокубки»: Костенко – про «Карпати», Маркевича та першу лігу

20-річний гравець львівських «Карпат» дав ексклюзивне інтерв’ю «СПОРТИВЦІ».

Вінґер «Карпат» Ян Костенко став одним з відкриттів першої ліги України на старті цього сезону і за свою гру отримав низку хвалебних відгуків. В ексклюзивному інтерв’ю «СПОРТИВЦІ» 20-річний футболіст розповів про перехід у «Карпати», роботу під керівництвом Мирона Маркевича та навіть оцінив шанси «зелено-білих» найближчими роками опинитися у єврокубках.

«Маркевич налаштовував, що суперники гратимуть від глухої оборони»

– Яне, ти провів дуже хороший матч з «Металістом», після якого тебе відзначали багато експертів та журналістів. Як ти можеш сам оцінити свій виступ в цій грі і старт в «Карпатах» загалом?

– Мені приємно, що журналісти та експерти дали гарну оцінку моїй грі. Але я особисто вважаю, що треба ще багато працювати, щоб в кожній грі отримувати позитивні оцінки своєї роботи, а тому ніяка, навіть найвища похвала, не повинна затьмарювати здоровий глузд. Завжди, навіть в таких ситуаціях, треба знаходити недоліки і не думати про те, що вже досяг вершини.

Щодо старту, то не можу оцінити його як дуже вдалий. Але я в кожній грі намагався грати на максимум своїх можливостей.

– За враженнями, «Карпатам» будо дуже непросто в перших матчах сезону проти команд, які низько і масовано оборонялися. Чи чекали ви на такий супротив?

– Мирон Богданович налаштовував нас, що суперники будуть грати проти «Карпат» від глухої оборони, і це повністю підтвердили перші матчі. Було зовсім непросто долати команди, які майже не переходять на чужу половину поля. Однак, якщо говорити про мої подальші сподівання, – то я взагалі оптиміст.

– Матч проти якої команди був найважчим?

– Поєдинок проти «Прикарпаття». Івано-франківська команда добре грала в захисті, внаслідок чого ми створили мало небезпечних моментів.

«Були пропозиції від клубів УПЛ»

– Як у тебе взагалі зʼявився варіант з «Карпатами»? Чи були інші пропозиції?

–  Пропозиції були, навіть від клубів української прем’єр-ліги. Але конкретна пропозиція надійшла безпосередньо від «Карпат». Мені надіслали проєкт контракту, а потім ще й підтвердили, що мене запрошує особисто Мирон Богданович.

– Як тобі працювати під керівництвом Маркевича? Чи були у вас особисті розмови?

– Мені подобаються його вимогливість і максималізм. Навіть якщо я вважаю, що виконав всі його вимоги, то все одно Мирон Богданович знаходить варіанти їх вдосконалення. Великих розмов у нас не було, але у нього настільки величезний досвід, що навіть невеликого діалогу достатньо для того, щоб зрозуміти його вимоги та зауваження.

З ким у тебе в команді склалися найкращі стосунки, з ким найбільше товаришуєш?

– Багато з ким у команді товаришую. Багато хлопців грали у вищій лізі і багато хто може чогось навчити. Намагаюся щось переймати у досвідченіших гравців.

– Які в тебе очікування від наступного матчу з «Епіцентром»?

– Налаштовуємося тільки на перемогу і постараємося все зробити заради неї.

«Ціль – виграти першу лігу»

– Як ти можеш оцінити шанси «Карпат» вийти в українську прем’єр-лігу за підсумками цього сезону? Адже всі вважають вас головним фаворитом…

– Коли всі вважають тебе головним фаворитом, виникає комплекс відповідальності за кінцевий результат, який заважає спокійно робити свою справу. Я вище сказав, що в майбутнє дивлюсь оптимістично. А робити конкретний прогноз – це не зовсім коректно, аби потім не шукати виправднь, якщо він не збудеться.

– Яка твоя головна ціль на цей сезон? Можливо, є якась персональна мета.

– Ціль – виграти першу лiгу i бути максимально корисним командi. Крім того, я хочу забити якомога бiльше голiв i вiддати багато гольових передач.

– Ні для кого не таємниця, що в львівського клубу пристойний бюджет і вболівальники впевнені, що за таких умов через кілька років команда зможе пробитися до єврокубків. Де ти бачиш «Карпати» за 3-5 років?

– Я впевнений, що «Карпати» найближчими роками зможуть бути в єврокубках. У нас є все для цього: хороший бюджет, відмінні гравці, тренерський штаб і підтримка вболівальників. Відтак, я думаю, що «Карпати» зможуть повернутися на євроарену.

0
Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*