• 02.05.2024 15:37

Мар’ян МАРУЩАК: «Щоби не виникало скандалів, нам потрібен ВАР на кожну гру»

Відомий український голкіпер – про ситуацію у футболі України взагалі та Львівщини зокрема

Цей воротар залишив помітний слід у львівському й українському футболі. Уродженець Дрогобича Мар’ян Марущак розпочинав кар’єру у «Львові», згодом пограв за значну кількість українських клубів, виступав і за молодіжну збірну України. «СПОРТИВКА» поцікавилася, чим він займається зараз, і запитала про те, щр він думає про актуальну ситуацію в українському футболі.

– Працюю доцентом на кафедрі футболу в Українському державному університеті імені Михайла Драгоманова в Києві, – розповів Мар’ян Марущак, – захистив дисертацію, кандидат педагогічних наук. Паралельно працюю в Олімпійському фаховому коледжі імені Івана Піддубного тренером з футболу.

Мар’ян Марущак –ліворуч

«Шахтар» доведе до логічного завершення

– Тобто ви й надалі повноцінно залучені у футбольний процес. Раніше були відомим воротарем, а зараз займаєтеся тренерською та науковою роботами. Як оціните загальний стан справ у нашому українському футболі?

– Погоджуюся з тими, хто каже, що його рівень в Україні впав, але зате більше інтриги в чемпіонаті. Падіння рівня пов’язане з тим, що легіонери зі зрозумілих причин масово покинули нашу країну, тому зараз за майстерністю гравців уже трохи не те, що раніше. Але команди вирівнялися в своїх силах, тому інтрига зберігалася майже до кінця сезону. Ще навіть ніхто офіційно чемпіонство не оформив. Плюс і в нижній частині турнірної таблиці напружена ситуація, за деякими матчами цікаво спостерігати: хто вилітає, хто виходить на перехідні ігри. Словом, через те, що команди вирівнялися, є інтерес до того, як команди борються за чемпіонство, місця в єврокубках і за виживання. Це насправді дуже цікаво.

– На вашу думку, після матчів «Зоря» – «Шахтар» (0:3) і «Дніпро-1» – «Ворскла» (1:2) чемпіонська інтрига ще залишилася чи все зрозуміло?

– Як кажуть, шанси завжди є, але не в цьому випадку. Я думаю, що «Шахтар» доведе до логічного завершення цей чемпіонат і стане чемпіоном України. Тому що за складом і за грою вони дещо випереджають усіх своїх конкурентів.

– Чи могла «Зоря» зачепитися за шанс навіть на чемпіонство, зважаючи на те, яку гру вона демонструвала в попередніх поєдинках?

– Так, шанс був. І останні їхні ігри це підтверджували. Вони перебували на хорошому ходу, демонстрували добротну гру, яка приносила результат, – дали непогану серію з перемог. Але, бачите, все вирішила очна зустріч. З’ясувалося, що «Шахтар» порівняно із «Зорею» трохи сильніший. «Гірники» в цій битві перемогли.

– Чи здатен «Дніпро-1» повернути собі шанси, наприклад, перемігши наступного туру «Шахтар»?

– Перемогти та повернути інтригу він, звичайно, може. Зрештою, йому ще потрібно це зробити, тому що, як на мене, «Шахтар» зараз усе ж сильніший, ніж «Дніпро-1», тож «дніпрянам» у цьому поєдинку буде важко. Але навіть якщо вони і виграють, не все від них залежить, іще треба сподіватися на допомогу іншої команди в останньому турі.

«Львів» уже не той

– Перейдімо до стану справ у львівських командах. «Львів» – для вас рідний футбольний клуб, ви там розпочинали кар’єру. На вашу думку, в чому причина цього фіаско?

– Коли я грав за «Львів», це була насправді рідна для мене команда – місцеві тренери, добре знав президента, керівництво клубу. Я був капітаном упродовж багатьох років. Для мене тодішній «Львів» у нульових роках реально рідний, і я за ним буду сумувати все своє життя, це найкращі роки моєї футбольної кар’єри. А теперішній «Львів» потрапив у Прем’єр-лігу, наскільки я розумію, якось через Рівне, тоді з «Вересом» вони обмінялися місцями. Нікого не хочу образити, але, на мою суб’єктивну думку, це вже не той «Львів», не рідний, не місцевий, більшість гравців і тренерів уже не з нашого регіону, це вже, скажімо так, «легіонерський» «Львів»… А в чому причини їхньої невдачі? Не знаю, це треба розбиратися всередині колективу, можливо, у фінансуванні, може, в керівництві, може, гравців невдало підібрали. Я не є в команді, тому мені некоректно говорити, що там сталося та які причини вильоту. Думаю, вони розберуться. Проте дуже шкода, що клуб із такою назвою може припинити своє існування.

– Так само зазнали фіаско «Карпати», «Рух» бореться за збереження прописки в Прем’єр-лізі…

– У «Русі» ще залишилося багато і тренерів, і навіть футболістів, з якими я ще грав у футбол. Це мої хороші друзі та знайомі, дуже за них переживаю. Звичайно, хочу, щоби «Рух» залишився в Українській Прем’єр-лізі, тому що він на це заслуговує: й інфраструктура добра, і президент, наскільки я розумію, живе футболом, і дитяча академія хороша. Це однозначно перспективний клуб, який має грати в елітній лізі. Щиро бажаю їм залишитися в Премєр-лізі. Ну, а «Карпати»… Тренер Андрій Тлумак – це мій однокласник, ми разом тренувалися в Училищі фізичної культури, якраз із ним двоє воротарів. Теж переживав за них, хотів, аби вони вийшли в Прем’єр-лігу. Прикро, що так сталося – в них залишилися тільки якісь малі теоретичні шанси. Але якщо не вийшло цього року, побажаю їм наступного якнайшвидше вибратися з Першої ліги та зайняти своє законне місце в еліті українського футболу. Такий бренд, як «Карпати», повинен грати у Прем’єр-лізі.

Трубін – номер один

– До воротарської теми. Кого вважаєте зараз найкращим голкіпером в Україні?

– Трубін подобається. Незважаючи на його молодий вік, як для воротаря, демонструє доволі зрілу гру і в єврокубках, і в чемпіонаті України. Так, є помилки, не без цього, проте імпонує його впевненість і те, що вже набрався відповідного досвіду. За кордоном у нас є ще Лунін. Але якщо Трубіну треба вже десь кращий за рівнем чемпіонат шукати та переходити туди, бо в чемпіонаті України він може згаяти час, то Луніну варто нарешті отримувати ігрову практику, він зараз сидить у сильній титулованій команді, однак не грає за «Реал». Варто перейти в менше амбітний клуб, але мати місце в стартовому складі.

– На вашу думку, в збірній України хто має бути основним голкіпером?

– За ігровою практикою зараз Трубін – номер один. Він завжди грає, а для воротаря, та й для збірної важливо, щоби була ігрова практика. Ні Лунін, ні Бущан після травми, ні тим більше Різник, якому ще треба пробитися в «Шахтарі», зараз на це місце не заслуговують. Усі вони хороші та перспективні, але на теперішній момент той, у кого є ігрова практика, повинен бути першим номером у збірній України.

«Інтрига» від Іванова – арбітра-«симпатика»

– Наостанок про суддівство в українському футболі. Зараз є багато скандалів, суперечливих рішень, претензій до арбітрів. Що ви думаєте з цього приводу?

– Так, арбітри помиляються і в Європі, але там вони мають допомогу у вигляді ВАРа, причому на всіх матчах. Дивишся європейський футбол навіть Лігу чемпіонів і бачиш, що судді насправді подекуди приймають неправильні рішення, але їм підказують, вони переглядають відео, після чого виносять вже правильні вердикти. Тому кількість скандалів зведена до мінімуму. Тому, щоби не виникало скандалів такого роду в українському футболі, вважаю, першим ділом потрібно, аби на кожній грі була система ВАР. Тоді жодних непорозумінь ніколи не виникатиме – і суддям буде легше, і вболівальникам, і клубам. Усе буде видно, як на долоні.

– Ви, як воротар, як прокоментуєте епізод під час матчу «Дніпро-1» – «Колос», коли арбітр Іванов дав вільний удар – це сталося вперше цього сезону, і взагалі у світі дуже рідко трапляється, – за те, що воротар «Колос» довго тримав м’яч у руках, більше 6-ти секунд?..

– У тому епізоді, на мою думку, було місце упередженості арбітра. Тому що таких епізодів – і не тільки в матчах за участю «Дніпра-1», а й багатьох інших команд, – дуже багато. Бачу, що воротарі затримують м’яч у руках і більше 6-ти секунд, як це вимагають правила, і таке відбувається в 90% випадках. Тобто, якщо суддя десь захоче, десь може трохи упереджений, то він свисне таке порушення правил. У цьому епізоді арбітр виглядав симпатиком «Дніпра-1». Тим більше, що рахунок на той момент залишався нічийним – 1:1. Мабуть, суддя вирішив трохи продовжити інтригу в чемпіонаті України, прийнявши рішення відверто на користь «Дніпра-1».

0
Один коментар до “Мар’ян МАРУЩАК: «Щоби не виникало скандалів, нам потрібен ВАР на кожну гру»”
  1. Здається , нічого нового не сказав, але для молоді, може бути повчальним!!!

    0

Коментарі закриті.

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*