• 02.05.2024 02:48

Представляємо огляд першої групи на ЧС-2022 від “СПОРТИВКИ”.

20-го листопада розпочинається головна футбольна подія року – 22-й Чемпіонат світу. Мундіаль відбудеться в екзотичному Катарі. Це перший випадок за майже 100-річну історію, коли турнір проводять в країні Близького Сходу.

У зв’язку з унікальним кліматом, Чемпіонат світу вперше відбудеться в незвичні терміни – наприкінці року. Впоратись із таким безпрецедентним футбольним експериментом збірним-учасникам буде вкрай складно, адже Мундіаль проводять посеред сезону. Деякі національні команди напередодні турніру вже зазнали серйозних втрат через травми своїх гравців.

Хто має найбільші шанси стати чемпіоном світу та від кого чекати несподівані результати – в огляді «СПОРТИВКИ».

Група А – Катар, Еквадор, Сенегал, Нідерланди

Катар

Кількість виступів на Мундіалі: 0

Місце в рейтингу ФІФА: 50

Прогнозоване місце в групі: 4

Для Катару це, безумовно, історична подія. Адже їхня національна команда уперше представить країну на Чемпіонаті світу. Ця збірна ніколи не пробивалась на турнір через кваліфікацію – на 22-й Мундіаль Катар пройшов як господар.

Збірна Катару не може похвастатись своєю багатою історією, проте досить нещодавно вона здобула перший трофей. 2019-го катарці виграли Кубок Азії. Команда показала неймовірний результат, забивши в 7-ми матчах 19 голів і пропустивши всього 1 м’яч. До того ж суперниками Катару були Японія, Південна Корея, Іран та Австралія. У фіналі Кубку вони обіграли японців із рахунком 3:1 – саме на фініші турніру команда й пропустила. Такий нещодавній здобуток доводить, що Катар може дати бій абсолютно кожному супернику в групі А.

Складно виділити когось із гравців збірної Катару, адже всі вони – представники внутрішнього чемпіонату. Деякі з них виступали в іноземних чемпіонатах, проте не змогли себе там проявити. Можна згадати натуралізованого португальського захисника Роро, який є вихованцем «Бенфіки» та Афіфа – був гравцем «Вільяреала», однак не зіграв жодного матчу за основну команду. Лідером Катару можна вважати нападника Хасана Аль-Хаїдоса – в його активі 160 матчів за збірну та 34 голи. Упродовж 5-ти років катарців тренує іспанський фахівець Фелікс Санчес Бас.

Можна упевнено вважати, що збірна Катару намагатиметься показати себе якнайкраще на домашньому Мундіалі й не погоджуватиметься зі статусом прохідної команди.

Еквадор

Кількість виступів на Мундіалі: 3

Місце в рейтингу ФІФА: 44

Прогнозоване місце в групі: 3

Збірна Еквадору також не може похизуватись серйозними досягненнями. Виділити можна лише вихід із групи на ЧС-2006 в Німеччина та 4-ті місця на Копа Амеріка ще минулого століття. На Мундіаль в Катарі еквадорці пройшли четвертими в своїх групі. В останній кваліфікації збірна відбирала очки в лідерів Південної Америки – Бразилії, Аргентини та Уругвая. Еквадор забив 27 голів у 18 матчах – за цим показником вона поділяє другу сходинку з аргентинцями.

Складно спрогнозувати гру та результат, які покаже збірна Еквадору. Команда може як і приємно здивувати, так і розчарувати. Якщо команда продовжить динамічно та інтенсивно грати в атаці, продемонструє високу результативність, як у відборі, то еквадорці зможуть поборотись за вихід із групи.

Серед футболістів варто виділити молодих захисників «Баєра» та «Брайтона» П’єро Інкап’є та Первіса Еступін’яна. Найдорожчим гравцем є ще один еквадорський представник «Брайтона» Кейседу, якого оцінюють в 25 мільйонів євро. Не варто забувати й про капітана збірної – Енер Валенсія зараз грає за «Фенербахче», де забив 13 голів у 19-ти матчах цього сезону.

Додамо, що Еквадор міг і не поїхати на цей ЧС.  Збірна потрапила в скандал, пов’язаний із позовом Чилійської футбольної асоціації, яка подала позов до ФІФА через підроблені документи про громадянство одного з гравців Еквадору. Проте впливова світова федерація цей позов відхилила і еквадорці вчетверте виступлять на Чемпіонаті світу.

Сенегал

Кількість виступів на Мундіалі: 2

Місце в рейтингу ФІФА: 18

Прогнозоване місце в групі: 1

Сенегал упевнено можна вважати фаворитом квартету А. Протягом останніх років збірна показує чудові результати. Зовсім нещодавно сенегальці стали чемпіонами Кубку африканських націй. Відзначимо, що Сенегал двічі засмутив ще одного африканського гранда – Єгипет. Спершу вони обіграли єгиптян у фіналі КАН, а потім забрали у них путівку на Чемпіонат світу у плей-офф кваліфікації. Збірна Сенегалу пройшла доволі складний шлях, адже формат відбору на ЧС для африканських збірних специфічний – для виходу на Мундіаль вони мають пройти 3 етапи.

На сьогодні Сенегал є особливою командою, яка здатна досягати небачених висот, завдяки своєму складу. Такі гравці, як Мане («Баварія»), Менді та Кулібалі («Челсі»), Діало («Лейпциґ»), Сар («Вотфорд») не потребують якогось представлення.

Головний тренер збірної Сенегалу Аліу Сісе очолює команду від 2015-го року. Тому можна вважати, що нинішній Сенегал – це повністю його творіння та відображення його роботи. Для Сенегалу це третій Мундіаль, і саме на ньому команда має всі шанси очолити групу та показати найкращий результат в історії.

Нідерланди

Кількість виступів на Мундіалі: 10

Місце в рейтингу ФІФА: 8

Прогнозоване місце в групі: 2

Помаранчеві повертаються на Чемпіонат світу після відсутності в 2018-му. Нідерланди провалили нещодавній Євро-2020. Хоч збірна під керівництвом Де Бура, вийшла з групи, де була Україна, однак вилетіла на стадії 1/8 від Чехії (0:2).

Світлою смугою для нідерландців стало призначення легендарного Луї Ван Ґала. Результати збірної під його керівництвом по-справжньому вражають. Нідерланди не програли в жодному з 15-ти матчів. Нагадаємо, що помаранчеві вже грали з Луї Ван Ґалом на ЧС. У 2014-му вони посіли 3-те місце.

У складі збірної Нідерландів ще більше зіркових та іменитих гравців, аніж у Сенегалу. А атаці активно можуть діяти Френкі Де Йонґ, Депай, Берґвейс, Берґвейн, у захисті варто виділити Ван Дейка та Де Ліґта. Хорошу можливість показати себе на ЧС має Хаві Сімонс – зірка «ПСВ», права на якого належать «ПСЖ». Головне, аби ці футболісти продемонстрували свої найкращі якості та стабільність у грі. Згадаймо лише оборонця «Ліверпуля» Ван Дейка, у якого зараз не найкраща форма. Головна проблема Нідерландів – немає стабільного воротаря. Прикрістю є й те, що на Мундіалі не зіграє один із лідерів збірної – Вейналдум.

5
Один коментар до “Чемпіонат світу-2022. Група А”

Коментарі закриті.

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*