• 16.05.2024 21:38

Волонтери, «магія» та Крим: як футболісти з України опинилися за кордоном

Кілька цікавих історій, як українські гравці змогли перетнути державний кордон.

За останні кілька місяців багато українських гравців перейшли до іноземних клубів, у тому числі з чемпіонату України. В останньому випуску на ютуб-каналі «KDK» журналіст Андрій Сеньків підняв цю тему і, провівши певне розслідування, розповів багато цікавих деталей про те, як деяким нашим співвітчизникам-футболістам вдалося перетнути кордон в умовах воєнного стану.

Футболісти-«волонтери»

Перш за все журналіст розповів про один із  недавніх трансферів – перехід захисника «Руху» Олексія Сича до бельгійського «Кортрейка». Гравець молодіжної збірної України перетнув державний кордон легально, але в дуже цікавий спосіб – за системою «Шлях». Іншими словами, 21-річний футболіст покинув межі нашої країни як волонтер.

Як правило, відповідний дозвіл надається водіям призовного віку. Попри це, вищезазначена програма передбачає перебування особи за кордоном не довше, ніж 30 днів. Водночас із цим ніщо не заважає Сичу та іншим гравцям повертатися до України і щоразу поновлювати можливість свого перебування за її межами, що повністю відповідати нормам чинного законодавства.

До слова, у такий же спосіб перетнули кордон ще двоє колишніх «рухівців» – півзахисник Роман Карасюк і нападник Данило Кондраков, котрі перебралися у Литву та Вірменію відповідно, а також півзахисник молодіжної збірної України та «Брентфорда» Єгор Ярмолюк.

Магічний від’їзд Кочергіна

Досить цікавою є історія про те, як опинився в Польщі український півзахисник «Ракува» Владислав Кочергін. Як з’ясувалося, за документами він взагалі перебуває на території України, проте дивним чином це аж ніяк не заважає йому виходити на поле матчах екстракляси.

Коли я дізнавався інформацію про Кочергіна, то мені сказали: «Він не може забивати за кордоном, адже перебуває в Україні». Виявляється, що він за всіма документами не перетинав український кордон. Є два варіанти: або Владислав заплатив хабар, або виїхав під часу хаосу на кордоні в 1-ші дні війни, коли ще пропускали чоловіків. Цілком ймовірно, що Кочергін виїхав тоді. За кордон він заїхав, але з України ніби як не виїхав.., – розповів Сеньків.

Не варто поспішати «вішати собак» на Владислава, мовляв від опинився на польській землі нелегально. Так, ситуація справді виглядає дуже дивною, але хотілося б спершу почути коментар на цю тему від самого українця.

Кримських шлях

Кілька місяців тому залишив українську першість і один з лідерів «Металіста 1925», півзахисник Юрій Батюшин, який перейшов до «Діли». На 1-й погляд ситуація з його від’їздом з України дуже схожа на пригоду Кочергіна, однак історія його еміграції, делікатно кажучи, викликає ще більший подив.

За всіма документами Батюшин також не залишав межі України, хоча вже встигнув забити за нову команду не 1 гол. Виявилося, що Юрій своєю «креативністю» перевершив усіх вищезазначених футболістів і взагалі покинув нашу країну, виїхавши через окупований Крим.

Ще більше питань викликає те, як саме Батюшин зміг безперешкодно проїхати з українським громадянством через Херсон, до якого рашисти вторглися практично одразу, а потім ще й через Крим. Враховуючи такий дивний «фарт» півоборонця, припущення про наявність в уродженця окупованого Алчевська ще якогось паспорта є небезпідставними…

Спеціальний дозвіл

А ще стала відома історія кількох гравців, які змогли виїхати з України завдяки «зеленому світлу» від високих державних інстанцій та керівних органів. Найбільш яскравим представником такого виду футболістів став Валерій Дубко.

Лишень в лютому 21-річний футболіст перейшов із «Ворскли» до «Зорі», а вже влітку несподівано перебрався до бельгійського «Дендера». Як виявилося, оборонець залишив нашу державу за рішенням Львівської обласної військової адміністрації. При цьому, зробив він це разом з луганською командою, яка їхала на збори, хоча на той момент вже і не був її гравцем…

Ще один колишній захисник «Зорі», Денис Фаворов, теж перебрався за кордон за спеціальним дозволом. Таке право 31-річний футболіст отримав від самого голови державної прикордонної служби України, внаслідок чого без будь-яких проблем оселився у Кракові та став гравцем місцевої «В’єчисти» із 4-го дивізіоні Польщі. Цілком ймовірно, що він отримав такий дозвіл у складі «Ворскли», яка їхала на єврокубковий матч у Швецію та в яку Фаворов повинен був перейти.

5
Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*