• 06.05.2024 17:43

Марина Бех-Романчук стала чемпіонкою мультиспортивного Європи у потрійному стрибку

Українська легкоатлетка закінчувала виступи там. Це 4-ий поспіль день для Бех-Романчук на турнірі: 2 дні кваліфікацій, у 3-ій день зупинилася за крок від медалі, посівши 4-те місце у стрибках у довжину.

У потрійному стрибку вона дебютувала на міжнародних турнірах лише 2022-го року, але вже мала досвід здобуття нагород: срібло чемпіонату світу в приміщенні та на етапі Діамантової ліги в Досі.

До фіналу Бех-Романчук підходила у статусі однієї з претенденток на перемогу. У кваліфікації вона показала результат 14,36 метра – випередили її лише німкеня Ніль Екгардт-Ноак і португалка Патрісія Мамона.

Проте у фіналі Бех-Романчук без шансів для суперниць стала чемпіонкою Європи. Вже у 1-му стрибку вона показала результат 14,81 метрів – новий рекорд сезону в Європі. А перевага після 1-го раунду стрибків над найближчою переслідувачкою Патрісією Мамоною складала 55 (!) сантиметрів.

Українська легкоатлетка лідирувала впродовж усього фіналу. А у 5-му стрибку вдруге побила рекорд сезону, стрибнувши за 15 метрів – 15,02.

1. Марина Бех-Романчук (УКРАЇНА) – 15,02 м

2. Крістійна Мякеля (Фінляндія) – 14,64 м

3. Ханна Міненко (Ізраїль) – 14,45 м

Раніше Україна здобула ще 2 медалі: бігунки Вікторія Ткачук і Анна Рижикова виграли срібло та бронзу на дистанції 400 метрів із бар’єрами.

Їх вважали одними з головних претенденток на подіум перед стартом Євро. За результатами українки поступалися лише нідерландці Фемке Бол – бронзовій призерці Олімпіади-2020 і чемпіонату світу 2022-го року в американському Юджині.

Статус претенденток на медалі українки підтвердили в півфіналі. Рижикова показала 2-ий час у кваліфікації, а Ткачук – 4-ий, поступившись ще й фінці Війві Легікойнен.

Саме між двома українками та Легікойнен зосередилася боротьба за розподіл медалей у фіналі Євро-2022. У підсумку, Ткачук випередила Рижикову, фінішувавши переможницею у боротьбі за срібло.

А ось Рижикова стала бронзовою призеркою. Чемпіонкою 400-метрівки з бар’єрами стала Фемке Бол, яка пробігла з результатом 52,67 – це новий рекорд чемпіонатів Європи.

1. Фемке Бол (Нідерланди) – 52,67 сек

2. Вікторія Ткачук (УКРАЇНА) – 54,30 сек

3. Анна Рижикова (УКРАЇНА) – 54,86 сек

Нагадаємо, що раніше автором першої нагороди на мультиспортивному Євро став Андрій Проценко – в нього бронза у чоловічих стрибках у висоту.

5
Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*