• 09.05.2024 10:51

Валентин ЩЕНЯВСЬКИЙ: “Завдання перелетіти Карпати виконано”

2-е лютого 2021-го року, безперечно, увійде в історію українського повітроплавання, адже цього дня вперше здійснено політ повітряною кулею через усе пасмо Українських Карпат – могутніх і мальовничих. Вправним пілотом теплового аеростата, що наважився встановити непересічний рекорд і водночас здійснити свою давню мрію, став чемпіон України з повітроплавального спорту Валентин Щенявський. Досвідчений професіонал своєї справи поділився з читачами «СПОРТИВКИ» свіжими враженнями від захопливого перельоту.

– Валентине, розкажіть, будь ласка, коли та як виникла смілива ідея здійснити складний і тривалий переліт із Закарпаття у Прикарпаття?

– Ідея такого польоту виникла давно – кожного разу приїжджаючи на традиційний фестиваль повітряних куль до Східниці на Львівщині думав про переліт через усі Карпати.

– За якими критеріями вибирали місце старту і яке саме місце вибрали?

– Дивлячись на географію цього регіону, зрозуміло, що перелітати Карпати потрібно тільки із Закарпаття у Прикарпаття при південно-західному напрямку вітру. Якщо спробувати навпаки, то при зміні вітру можна потрапити в прикордонну зону або навіть в одну із сусідніх держав, а це, звісно, суворо заборонено. Якщо ж летіти вздовж Карпат, то дуже велика, майже стовідсоткова, вірогідність того, що приземлятись доведеться в горах, що також не дуже добре. Тому точку старту – село Довге Закарпатської області – було обрано не випадково, адже саме там географічно рівнинна місцевість переходить у гірську.

– Чи перед польотом ви принаймні приблизно уявляли траєкторію польоту та чи повною мірою усвідомлювали, з якими труднощами можете зіткнутися у небі над горами?

– На мапі видно – для того, щоб перелетіти всі гори, потрібно подолати мінімум 85 кілометрів. Також на мапі видно, що на шляху будуть гори заввишки до 1800 метрів, тому зрозуміло, що нам потрібно летіти вище, ще й із запасом висоти, щоб не потрапити в ротори.

– Чи потребував цей переліт спеціальної підготовки, додаткового оснащення кулі та чи довго довелося чекати підходящої погоди для здійснення польоту?

– Ідеальні погодні умови для такого перельоту – це наявність сильного південно-західного вітру зі швидкістю 10 метрів за секунду на висоті 2000-2500 метрів та приземного вітру не більше 5-ти метрів за секунду для безпечного та комфортного приземлення. Тепловий аеростат (повітряна куля) здатний без додаткового оснащення підніматися у небо до висоти у 5000 метрів. Єдине, що було потрібно, це взяти зі собою побільше пального (газу), бо політ міг тривати 2-3, а то й навіть 5-6 годин. Такі польоти краще виконувати взимку, коли сонце не таке активне і літати можна упродовж всього дня. Тому головна причина довгої підготовки – це очікування потрібних для нас погодних умов.

– Як проходив політ? Можливо, щось особливо приємно вразило вас цього разу?

– Кожен політ – це щось надзвичайне та унікальне. Описати словами зворушливі почуття, які переповнюють у небі над величними засніженими схилами зелених Карпат, практично неможливо. А цього разу яскравих емоцій і неповторних вражень додавало ще й усвідомлення важливої мети, яку ми поставили перед собою. Тому, милуючись красою гір під час польоту, наша команда продовжувала наполегливо та відповідально працювати над реалізацією свого задуму – перельоту над Карпатами.

– Над якими місцевостями та населеними пунктами тривав політ і де саме приземлилися?

– Пролітали зокрема над гірськими поселеннями Міжгір’я, Майдан, Торунь, Вишків, Мислівка, Шевченкове, а приземлились на галявині у селищі Грабів Івано-Франківської області. Далі летіти вже не було потреби – завдання перелетіти Карпати було виконано!

– Скільки часу тривав політ і скільки кілометрів ви подолали?

– Політ тривав дві з половиною години, а швидкість повітряної кулі іноді сягала 70-ти кілометрів за годину. Загалом від місця старту до місця приземлення ми подолали близько 90-та кілометрів.

– Чи повною мірою досягнули поставленої мети і на який рекорд претендуєте за результатами цього польоту?

– Так, ми досягнули своєї мети, а всю інформацію про переліт (треки, фото, відео) передали до Книги Рекордів України. Як буде називатись рекорд, ще не знаємо, можливо «Перший переліт через Українські Карпати», бо ще ніхто в Україні таких перельотів повітряними кулями не робив. Були раніше окремі польоти через деякі хребти, але не через усі Карпати.

– Чи маєте ще цікаві, оригінальні задуми, реалізувати які прагнете з допомогою повітряних куль?

– На майбутнє маємо багато задумів, ще є чим здивувати українців, але про це згодом, наразі не хочеться говорити наперед (усміхається).

Користуючись нагодою, хочу висловити вдячність усім членам нашої дружньої команди повітроплавців, усім, хто у небі та на землі докладав зусиль для успішного виконання рекордного польоту, усім, хто нас підтримував та за нас уболівав!

Ярослав РАЧКОВСЬКИЙ

«Спортивка». 2021 рік

5
Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*