• 23.10.2024 00:53

Хто володіє клубами першої ліги: політик з «ОПЗЖ», донька Собуцького, син Герег

Відомий ресурс зробив підбірку клубів та їхніх власників.

Колорит нижчих футбольних дивізіонів України – часто найцінніша штука на цьому рівні. І власників тамтешніх клубів, серед яких чимало фактурних персонажів на будь-який кіношний смак, це стосується чи не найбільше. «Tribuna.com» зробила перепис власників клубів першої ліги та знову в цьому переконалась.

«Агробізнес»

Клуб з моменту створення у 2015-му році перебуває під опікою однойменної агрокомпанії з Волочиська, потужності та земельний банк якої розташовані у Хмельницькій та Тернопільській областях.

Попри те, що багатьом вболівальникам «Агробізнес» відомий за персоною його засновника Олега Собуцького (співвласник компанії «Агробізнес»), нині клубом керує його 28-річна донька Людмила. Собуцький доручив доньці клуб після початку повномасштабного вторгнення, про що розповів детальніше в інтервʼю «Tribuna.com» торік.

Згідно з офіційним сайтом «Агробізнеса» та держреєстром, Людмила Собуцька є президентом ФК. Поза цим вона очолює благодійний фонд родини Собуцьких та має власний аграрний бізнес у Волочиську – компанію «Тедлс», засновану цього року.

«Буковина»

Клуб з Чернівців останній рік більше на слуху завдяки приходу в нього грошовитого спонсора – групи компаній дніпровського бізнесмена Володимира Дубинського, власника нещодавно усопших команд «Прометей», якого розшукує ФБР, але Володимир це заперечує.

При цьому Дубинський буквально не є власником клубу, хоч і повністю контролює його. Президент у «Буковини» той же, що був до приходу Володимира – Андрій Сафроняк. Але його роль швидше номінальна. А от кінцевим бенефіціаром ТОВ ФК «Буковина» є уже людина Володимира Дубинського – Марія Александрова, яка також є президенткою і таким же бенефіціаром тих же ВК «Прометей» та БК «Прометей» (юридично клуби все ще існують).

«Вікторія»

Народжений 10 років тому в селі Миколаївка на Сумщині клуб, який сьогодні представляє уже обласний центр, є творінням на перетині кількох агрокомпаній регіону. Колись «Вікторію» заснувала сімʼя Демченків. Це власники агрофірми «Альянс», які в майбутньому започаткували свій однойменний ФК (щоб потім злитись з тією ж «Вікторією»). Також нинішній власник «Вікторії» Сергій Бондаренко в давніх ділових відносинах з власниками черкаського «ЛНЗ», сімʼєю Кравченків.

Бондаренко керує агрофірмою під назвою, звісно, «Вікторія», яка розташована в тій же Миколаївці та спеціалізується на вирощуванні зернових, бобових та олійних культур. Якщо вірити профільним агромедіа, то компанія Бондаренка входить в структуру LNZ Group.

«Діназ»

Клуб з Вишгорода є повністю комунальною структурою. Тобто один з небагатьох в нашому футболі, що перебуває на балансі міської ради. У 2024-му році десятки профі-команд в Україні отримують фінансування з бюджету. Де й кому платять найбільше На 2024-ий рік влада Вишгорода виділила на клуб 6 млн грн, але чомусь перед стартом поточного сезону повисло питання про участь «Діназа» в чемпіонаті через фінансові труднощі.

Зрештою, керівник комунального клубу та колишній футболіст Сергій Старенький заявив, що «Діназу» допомогли з грошима неназвані інвестори, які привели в клуб колишнього головного тренера чернігівської «Десни» Олександра Рябоконя. Він й очолює команду сьогодні.

«Епіцентр»

Навіть далекі від футболу люди легко здогадаються, кому належить цей клуб, просто глянувши на назву. Дані державного реєстру просто підтверджують причетність мережі будівельних гіпермаркетів «Епіцентр» до клубу.

Засновниками громадської організації «Футбольний клуб Епіцентр» є Тарас Герега та Іван Черноног. Перший є сином власників мережі «Епіцентр», Олександра та Галини Герег. В одному з інтервʼю Тарас розповідав, що завжди хотів повʼязати себе з футболом. Як наслідок, він координував відкриття по Україні футбольних шкіл від фонду мадридського «Реала» у співпраці з компанією «Епіцентр». Також був менеджером іспанського клубу в Києві на час фіналу Ліги чемпіонів-2018.

Іван Черноног менш, але також важлива персона. Він є начальником служби безпеки мережі гіпермаркетів «Епіцентр», а також обіймає посаду віцепрезидента Федерації важкої атлетики України, яку очолює Олександр Герега.

«Кремінь»

Все просто. Власником кременчуцького клубу є місцевий бізнесмен Сергій Ковнір. У нього в місті паливний бізнес, але відомий він насамперед як власник телеканалу «Кремінь ТБ» у Кременчуці.

«Кудрівка»

У появі «Кудрівки» у цьому переліку персона власника має вирішальне значення. Саме те, що Роман Солодаренко торік викупив першолігову «Ниву» з Бузової, й дозволило друголіговій «Кудрівці» з цього сезону виступати в ПЛ. Солодаренко є уродженцем села Киріївка (неподалік Кудрівки) на Чернігівщині та, як бачимо, патріотом своєї малої батьківщини – «Кудрівкою» він займається з середини нульових.

Втім, зараз Роман займається будівельним бізнесом під Києвом, є членом виконкому Бучанської районної асоціації футболу, а у 2014 та 2019 роках невдало балотувався у нардепи. Амбіції у Солодаренка, як бачимо, широкі, тому не дивно, що в одному з інтервʼю він заявляв плани за сім років вивести «Кудрівку» до Ліги чемпіонів.

«Маріуполь»

Про власника маріупольців Олександра Ярошенка та його бізнес в тимчасово окупованому росіянами місті «Tribuna.com» уже розповідала нещодавно детально. Власник «Маріуполя», схоже, досі має бізнес в місті – тільки зареєстрований уже як російський Тут можемо лише додати, що на хвилі нещодавніх скандалів за участі «Маріуполя» з клубу вийшла донька Ярошенка Емма, у якої є свій косметологічний бізнес в Києві. Якщо ще донедавна вона разом з батьком володіла цим ФК, то зараз в держреєстрі власником є лише Олександр.

«Металіст»

Про структуру власності харківського клубу ми детально розписали влітку 2022 року, коли вона востаннє зазнала змін. Хто став новими власниками «Металіста»: права рука Краснікова та начальник служби безпеки клубу За даними офіційному сайту «Металіста», Олександр Ярославський залишається президентом клубу. Втім, юридично бенефіціарами ТОВ «Футбольний клуб Металіст» є інші люди. Та це не змінює приналежності Ярославського. Цими людьми є нині генеральний директор «Металіста» Валерій Грига, який вважається правою рукою Євгена Краснікова (нині перший віцепрезидент харківʼян), та Олександр Соболєв, який раніше очолював клубну службу безпеки.

«Металіст 1925»

З одного боку, з іншим харківським клубом все зрозуміло. Рік тому його власником став криптобізнесмен Володимир Носов, засновник та CEO криптовалютної біржі WhiteBIT. З іншого боку, сьогодні бенефіціаром ТОВ «Футбольний клуб Металіст 1925» є не лише Носов, але й людина на імʼя Богдан Бойко. Про Бойка є мало інформації. Йому 26 років, з приходом Носова Богдан обійняв посаду голови наглядової ради клубу, має бізнес у Києві в різних галузях (складське господарювання, надання фінансових послуг, підтримка концертних заходів).

«Металург»

Як і «Діназ», запорізький клуб сьогодні є комунальною структурою. І лідером за бюджетним фінансуванням серед усіх професійних спортивних команд України у 2024 році. На цей рік міськрада Запоріжжя виділила на «Металург» 48.8 млн грн. Директором комунального «Металурга» є Ігор Дорошенко, але це нам мало що говорить, оскільки інформації про цю людину в публічному доступі обмаль.

«Минай»

З цим клубом все добре відомо. Власником та президентом закарпатців одноосібно є Валерій Пересоляк. Колишній працівник місцевої митниці, Пересоляк найбільш відомий тим, що у 2021-му році потрапив у перелік контрабандистів, проти яких РНБО ввела санкції. Поза тим Валерій також є президентом обласної та районної федерацій дзюдо, а також володіє в Ужгороді дзюдо-клубом. Бізнес Пересоляка працює у сфері оренди нерухомості та виробництва виробів з деревини.

«Нива» Т

У тернопільського клубу тіньовий власник. На папері бенефіціаром «Ниви» є дехто на імʼя Іван Кукуруза. Це вочевидь родич (швидше за все батько) президента клубу Андрія Кукурузи. Втім, ніхто з них не є реальним власником. Таким є львівський бізнесмен Роман Михайлів, відомий у футбольному середовищі як власник академії ФК «Львів». На нього вказують не лише розмови у кулуарах чи ось такі пости в клубних соцмережах «Ниви», але й те, що Андрій Кукуруза є керівником в деяких інших компаніях Михайліва.

Сам Роман має у Львові та області будівельний, аграрний, торгівельний бізнеси. А також дещо скандальну репутацію, адже до 2018 року він володів у місті рестораном «Хутірець», про який місцева преса писала як про самовільно зведений та зареєстрований як житлове помешкання. А потім згорів.

«Поділля»

Власники клубу – місцеві підприємці Євген Бейдерман та його партнер по бізнесу Олександр Крошка. Їх обʼєднує бренд виробника опалювальної, водопровідної та сантехнічної техніки Kolvi, який водночас є генеральним спонсором хмельницького футбольного клубу. Окрім цього Бейдерман, який паралельно обіймає посаду президента «Поділля», також очолює регіональну організацію партії «ОПЗЖ» та входить до складу її політичної ради, про що свідчать дані аналітичної системи Youcontrol. Також Євген входить до керівництва обласної федерації кікбоксингу WAKO.

«Полтава»

Власник та президент клубу – полтавський підприємець та депутат міськради Сергій Іващенко. У нього будівельний бізнес та не надто успішна політична карʼєра. Річ у тім, що, попри депутатський мандат міськради Полтави, Іващенко кілька разів програвав вибори – чи то на посаду мера міста, чи то у парламент. В першому випадку йому не допомогло навіть те, що на виборах мера міста у 2020 році він був кандидатом від правлячої партії «Слуга народу». Також він тричі пробував обратись до Верховної Ради – у 1998-му (самовисування), 2002-му (блок Наталії Вітренко) та 2019 роках (Аграрна партія України). Всі три рази невдало.

«Прикарпаття»

Єдиний у списку муніципальний клуб, який не є таким за формою. Якщо «Діназ» та «Металург» зареєстровані як комунальні підприємства, то «Прикарпаття» юридично є громадською організацією. Тобто напряму владі Івано-Франківська не підпорядковуються (що є підставою для звинувачень у відмиванні бюджетних коштів). Клуб фінансується з міського бюджету Франківська, з якого на цей рік отримав чималі 25 млн грн.

Засновниками та керівниками ГО «Міський футбольний клуб Прикарпаття» є чиновники (або їхні родичі) з різних комунальних структур міста. Серед них Іван Гаврлишин – головний герой документального фільму «Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго».

«ЮКСА»

Про «Юксу» ми детально розповідали, коли клуб тільки заявив про себе та заявився в Другу лігу рік тому. Президент клубу – бізнесмен у сфері будівництва та транспорту Сергій Леснік, який володіє «Юксою» разом з дружиною Елліною. Якщо буквально, то саме Елліна Леснік є єдиною бенефіціаркою клубу. Подружжя відоме тим, що є глибоко релігійною парою. Власне, це відображене в назві «Юкси», яка є абревіатурою з латиниці, що означає Українська християнська спортивна академія. З початком повномасштабного вторгення сімʼя Лесніків розгорнула також волонтерську діяльність та займається різними гуманітарними ініціативами.

0
Один коментар до “Хто володіє клубами першої ліги: політик з «ОПЗЖ», донька Собуцького, син Герег”

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*